دلیل روشن شدن چراغ ABS
یکی از چراغهای پرتعدادی که در صفحه آمپر خودروهای امروزی دیده میشود، چراغ ترمز ضد قفل ABS است. در ادامه دلایل روشن شدن چراغ ABS را بررسی خواهیم کرد.
فهرست مطالب
ترمز ABS
پیش از آنکه به دلایل روشن شدن چراغ ABS بپردازیم ابتدا بهتر است با سیستم ترمز ضد قفل ABS آشنا شویم. در خودروها هنگام ترمز گیری شدید خصوصاً در سرعتهای بالا، ترمزها قفل میکنند که این اتفاق مانع از هدایت یا کنترل خودرو توسط راننده میشود. این مشکل زمانی که جاده خیس یا لغزنده باشد تشدید خواهد شد. در چنین مواقعی، راننده بهراحتی کنترل خودرو را از دست میدهد و خودرو منحرف خواهد شد. برای جلوگیری از این اتفاق، سیستم ترمز ضد قفل یا بهطور مخفف ABS به کار گرفته شد که از هواپیماها به خودرو آمد. این سیستم با قطع و وصل کردن نیروی ترمز به شکل بسیار سریع، جلوی قفل کردن ترمزها را میگیرد. سیستم ترمز ABS برای اینکه بتوانند در هرلحظه عملکرد دقیق چرخها را بسنجند و مانع قفل شدن چرخها شود، از چند سنسور استفاده میکنند. این سنسورها با توجه به نوع خودرو ممکن است روی هر چرخ یا در دیفرانسیل خودرو نصب شده باشند. ترمز ABS این روزها جزء سیستمهای الزامی تمام خودروها است.
چراغ ABS
درصورتیکه سیستم ترمز خودرو با مشکل مواجه شود، سنسورها پیامی را به کامپیوتر خودرو ارسال میکنند و کامپیوتر نیز این اخطار را بهصورت روشن شدن چراغ ABS به راننده نشان میدهد. روشن شدن این چراغ را باید کاملاً جدی گرفت زیرا این نشاندهنده وجود ایراد فنی در سیستم ترمز است که باید اقدامات لازم را برای رفع آن انجام شود و ادامه رانندگی در این شرایط بسیار خطرناک خواهد بود.
دلایل روشن شدن چراغ ABS
همانطور که اشاره شد، اگر مشکلی در سیستم ترمز خودرو به وجود بیاید، چراغ ABS روی صفحه آمپر روشن میشود. این چراغ ممکن است به دلایل مختلفی روشن شود که در ادامه بیان خواهیم کرد. البته در این رابطه باید به یک نکته توجه داشت. هنگامیکه سوئیچ را باز میکنید و استارت میزنید، تمام چراغهای روی صفحه آمپر ازجمله چراغ سیستم ترمز ضد قفل روشن میشوند و وقتی خودرو روشن شد، چراغها خاموش میشوند. این روشن شدن چراغ ترمز ضد قفل طبیعی است اما اگر پس از روشن شدن خودرو چراغ ABS خاموش نشد، نشان از وجود مشکلی دارد.
کاهش روغن ترمز
یکی از مهمترین عناصر در سیستم ترمز خودرو روغن ترمز است. این سیال در مخزنی نگهداری میشود و ممکن است به دلیل نشتی این مخزن، سطح روغن ترمز کاهش پیدا کند یا اینکه هوا وارد سیستم ترمز شود. در این صورت، چراغ ترمز ABS روشن خواهد شد.
مقاله مرتبط: علائم خرابی لنت ترمز خودرو
خرابی سنسور سرعت
سنسورهای سرعت که در توپی هر چرخ یا در دیفرانسیل تعبیه میشود، سرعت حرکت هر چرخ را محاسبه میکند و سپس این اطلاعات را به سیستم ترمز ضد قفل میفرستد. اگر یک یا چند چرخ هنگام ترمز گیری به آستانه قفل کردن برسد و سرعت کمتری نسبت به با دیگر چرخها داشته باشد، با استفاده از اطلاعات این سنسور، سیستم ABS فشار روغن را در مسیر لولههای ترمز بهکرات کنترل و رها میکند تا از قفل کردن چرخها جلوگیری شود. در صورت بروز مشکل در سنسور سرعت، چراغ ABS میشود.
خرابی ماژول ABS
ماژول سیستم ترمز ضد قفل میتواند پس از مدتی فرسوده و خراب شود. این یکی از رایجترین دلایل بروز مشکل در سیستم ترمز ABS است. اگر این ماژول دچار خوردگی و خرابی شده باشد، نمیتواند اطلاعاتی را از سنسور سرعت چرخ به دست آورد و درنتیجه چراغ ترمز ABS روشن میشود. در این صورت باید ماژول ABS تعویض شود.
خرابی پمپ هیدرولیک
همانطور که گفته شد، اگر یک چرخ ماشین با سرعتی متفاوت از چرخهای دیگر حرکت کند، سنسور سرعت چرخ این موضوع را تشخیص داده و سپس به سیستم ترمز ضد قفل اطلاع میدهد. در این صورت، سیستم پمپ هیدرولیک را فعال میکند تا میزان فشار روغن ترمز را کنترل کند. پمپ هیدرولیک اما پس از چند سال کار فرسوده میشود و در این صورت چراغ ABS روشن خواهد شد.
مقاله مرتبط: خاموش کردن چراغ چک
دیگر دلایل روشن شدن چراغ ABS
علاوه بر موارد بالا، چراغ ABS میتواند به دلایل دیگری مثل خرابی رله، جابجایی سکوتهای متصل به سنسورها، سوختن فیوز و مشکل لامپ داخل صفحه آمپر هم روشن شود.
راهحل روشن شدن چراغ ترمز ABS
اگر چراغ ABS روشن شد، اولازهمه مخزن روغن ترمز را بررسی کنید تا از مناسب بودن سطح روغن ترمز مطمئن شوید. اگر سطح روغن پایین بود، به آن اضافه کنید تا چراغ خاموش شود اما اگر مشکل از اینجا نباشد، باید سراغ بررسی دیگر دلایل مثل سنسور سرعت، پمپ هیدرولیک، سوکتها و ماژول ABS بروید. این چراغ هشدار همچنین ممکن است به دلیل کاهش فشار در سیستم ترمز روشن شود که میتواند ناشی از تَرک یا شکاف در مخزن روغن ترمز یا خطوط ترمز باشد.