VVT یا سیستم زمانبندی متغیر سوپاپ چیست؟
احتمالاً تاکنون هنگام مطالعه مشخصات فنی خودروها با عبارت سیستم زمانبندی سوپاپ یا VVT مواجه شدهاید. در ادامه قصد داریم به توضیح و تشریح این سیستم در پیشرانه خودروها بپردازیم.
آنچه که در مورد سیستم زمانبندی متغیر سوپاپ در این مقاله میخوانید
سوپاپ چیست؟
پیش از آنکه به VVT یا سیستم زمانبندی متغیر سوپاپ بپردازیم بهتر است ابتدا با خود سوپاپ آشنا شویم. سوپاپها در پیشرانه خودرو وظیفه وارد کردن مخلوط سوخت و هوا به داخل سیلندرها و خارج کردن دود را بر عهده دارند. بسته به نوع پیشرانه، هر سیلندر میتواند دو، سه یا چهار سوپاپ داشته باشد. سوپاپها که در بالای محفظه احتراق قرار دارند، از طریق چرخش میل بادامک که با تسمه یا زنجیر تایم به میللنگ متصل است، در زمان مشخصی باز و بسته میشوند. در هر سیلندر، یک یا دو سوپاپ برای ورود هوا وجود دارد که به آن سوپاپ هوا یا ورودی گفته میشود و یک یا دو سوپاپ هم برای خروج دود تعبیه میشود که سوپاپ دود یا خروجی نام دارد. به میزان ارتفاعی که سوپاپ باز میشود هم لیفت گفته میشود.
VVT یا سیستم زمانبندی متغیر سوپاپ
در پیشرانههای عادی، مدتزمان باز و بسته شدن سوپاپها همیشه ثابت و یکسان است و توسط چرخش بادامکهایی که روی میل بادامک تعبیه شده باز شده و از طریق فشار فنر بسته میشوند. این مدتزمان ثابت باز و بسته شدن سوپاپها اما فقط در یک دور موتور خاص بیشترین بازدهی را دارد و در دور موتورهای پایینتر یا بالاتر از آن نمیتواند حداکثر بازدهی را ارائه کند. بهعنوانمثال، در دور موتور بالا و در مرحله مکش، پس از رسیدن پیستون به پایینترین نقطه، سوپاپ هوا بسته میشود و بهاینترتیب نمیتوان هوا و سوخت بیشتری را به موتور تزریق کرد. در این شرایط با توجه به سرعت بالای حرکت پیستون، هوا و سوخت زمان کافی برای ورود به محفظه احتراق را ندارند و در حقیقت پیش از آنکه حجم کافی و مناسبی از هوا و سوخت وارد محفظه احتراق شود سوپاپ بسته میشود. این یعنی در دور موتور بالا، مدتزمان ثابت باز و بسته شدن سوپاپها در اغلب موارد باعث پر شدن کامل و کافی سیلندر از مخلوط سوخت و هوا نمیشود و بنابراین پیشرانه در آن دورها راندمان حداکثری نخواهد داشت.
بنابراین نیاز به سیستمی برای کنترل دقیق مدتزمان باز و بسته شدن سوپاپهای در دورهای مختلف احساس میشد. بدین منظور، خودروسازان از سیستم جدیدی بنام زمانبندی متغیر سوپاپ یا Variable Valve Timing که بصورت مخفف VVT نامیده میشود استفاده کردند. سیستم زمانبندی متغیر باز و بسته شدن سوپاپها با اثرگذاری روی یک میل بادامک یا هردو میل بادامک، مدتزمان باز و بسته ماندن سوپاپها را کنترل میکند. بدین ترتیب، با تعریف زمانبندیهای مختلف در دورهای پایین و بالای موتور برای سیستم، میتوان مدتزمان باز و بسته ماندن سوپاپها را در دورهای مختلف تغییر داد. با این سیستم، سوپاپ هوا میتواند بدون توجه به موقعیت قرارگیری پیستون زمان بیشتری باز بماند. بهطورکلی، این سیستم میتواند بسته به دور موتور، سوپاپهای هوا را زودتر یا دیرتر ببندد و یا سوپاپهای دود را دیرتر یا زودتر ببندد. این فرآیند سبب افزایش بازدهی موتور شده و همچنین تأثیری مثبت در احتراق کاملتر، کاهش آلایندگیهای خروجی و کاهش مصرف سوخت خواهند داشت.
انواع سیستم VVT
سیستمهای زمانی بندی متغیر سوپاپ اساساً به دو دسته زمانبندی گسسته و زمانبندی پیوسته تقسیم میشوند. سیستمهای اولیه زمانبندی متغیر سوپاپ فقط دو تعریف مختلف برای مدتزمان باز و بسته کردن سوپاپها داشتند. در این سیستمها که زمانبندی متغیر گسسته نام دارند، بهعنوانمثال یک زمانبندی خاص برای دورهای کمتر از 3500 rpm و یک زمانبندی دیگر برای دورهای بالاتر از 3500 rpm در نظر گرفته شده بود. در سیستمهای پیشرفتهتر امروزی اما زمانبندی متغیر از نوع پیوسته است. در این نوع سیستم، تعداد بینهایت زمانبندی مختلف برای دور موتورهای گوناگون تعریف شده است که هر زمانبندی برای دور موتور خاصی بهینه و مناسب است. این سیستم سبب کارکرد موتور در بهینهترین حالت ممکن در هر دور موتور شده و افزایش بازدهی، کاهش آلایندگی و کاهش مصرف سوخت را به دنبال خواهد داشت.
شیوه کارکرد سیستم زمانبندی متغیر سوپاپ
نحوه عملکرد VVT یا سیستم زمانبندی متغیر سوپاپها به این صورت است که انتهای میل بادامکها به یک روتور معمولاً چهار پره متصل است و این روتور داخل محفظهای موسوم به روتور بیرونی قرار گرفته است. روتور بیرونی با اتصال از طریق تسمه یا زنجیر تایم به میللنگ، چرخش میکند و روتور داخلی به میل بادامک متصل است. فضای خالی بین پرههای روتور داخلی و خارجی هم با روغن پر میشود که فشار این روغن توسط یک مدار کنترل میشود. زمانی که نیاز به تغییر در زمانبندی باز و بسته شدن سوپاپها وجود دارد، با تغییر در فشار روغن بین روتورها، موقعیت روتور داخلی نسبت به روتور خارجی تغییر میکند و درنتیجه، موقعیت قرارگیری بادامکها نسبت به سوپاپها عوض میشود. بهاینترتیب در زمانبندی باز و بسته شدن سوپاپها تغییر ایجاد میشود.