نحوه عیب یابی جعبه فیوز خودرو
یکی از قسمتهای مهم در سیستم برقی خودرو جعبه فیوز است اما این فیوزها چه وظیفهای دارند و نحوه عیبیابی آنها چگونه خواهد بود؟ در ادامه به این سؤالات پاسخ میدهیم.
فهرست مقاله
جعبه فیوز چیست و چه وظیفهای دارد؟
خودروهای تجهیزات برقی مختلفی دارند و هرگونه نوسان برق یا اتصالی و سیمکشی خودرو میتواند به این تجهیزات آسیب بزند. برای جلوگیری از این اتفاق، در خودرو فیوزهایی تعبیه شده است که هرکدام وظیفه محافظت از برخی تجهیزات برقی خودرو را دارند. این فیوزها داخل محفظهای قرار گرفتهاند که به آن جعبه فیوز گفته میشود. فیوزها علاوه بر محافظت از تجهیزات برقی خودرو، خطر آتشسوزی در اثر نوسان برقی را هم از بین میبرند. فیوز درواقع با قطع کردن جریان برق، از آسیب دیدن تجهیزات برقی خودرو جلوگیری میکند.
انواع جعبه فیوز
در خودروهای امروزی معمولاً دو جعبه فیوز وجود دارد که هر کدام وظیفه خاص خود را دارند
- جعبه فیوز داخل کاپوت
- جعبه فیوز داخل اتاق
یکی از این جعبهها داخل کاپوت نصب شده و از قسمتهایی مثل ECU، فن خنککننده و چراغهای جلو محافظت میکند درحالیکه دیگری در داخل کابین و کنار فرمان تعبیه میشود و وظیفه محافظت از تجهیزات برقی داخل کابین را بر عهده دارد.
دلیل سوختن فیوز
فیوز خودرو وظیفه دارد در صورت اتصالی یا افزایش جریان برق در مدار خودرو، با قطع کردن جریان برق جلوی آسیب دیدن تجهیزات برقی را بگیرد. اگر جریان برق بیشازحدی از مدار عبور کند، سیم داخل فیوز میسوزد و با قطع شدن مدار، جریان برق هم قطع میشود. افزایش جریان برق در مدار خودرو و درنتیجه سوختن فیوز میتواند به دلایلی مثل مشکل سیمکشی، اتصالی، مشکل برقی خودرو و خرابی دینام رخ دهد.
انواع فیوز در خودرو
فیوز خودرو در انواع مختلفی ساخته میشود که در ادامه با آنها آشنا میشویم:
فیوز شیشهای
فیوز شیشهای به شکل یک استوانه شیشهای است که دو سر آن با درپوشهای فلزی پوشانده شده و داخل آن یک سیم حساس به جریان وجود دارد. این نوع فیوزها امروزه کمتر کاربرد دارند و بیشتر در خودروهای قدیمی دیده میشوند.
فیوز سیمی
فیوزهای سیمی از یک رشته سیم زیر یک روکش تشکیل شدهاند که قبلاً در برخی خودروها مثل پراید استفاده میشدند ولی امروز کمتر کاربرد دارند.
فیوز تیغهای
اکثر خودروهای امروزی از این نوع فیوز استفاده میکنند زیرا فیوزهای تیغهای هم در جای خود محکم قرار میگیرند و هم فضای کمی اشغال میکنند. فیوز تیغهای از یک بدنه عایق به شکل مستطیل تشکیل شده که دو پایه فلزی آن داخل مدار قرار میگیرد. این دو پایه توسط یک نوار فلزی نازک به هم وصل میشود. در صورت عبور جریان بالا، این نوار ذوب میشود و مسیر عبور جریان برق قطع خواهد شد.
نحوه عیب یابی جعبه فیوز خودرو تعویض فیوز سوخته
اگر یکی از تجهیزات برقی خودرو مثل برفپاککن، ساعت، بالابر شیشهها و… از کار افتاد، میتواند به خاطر سوختن فیوز باشد و بنابراین، با تعویض فیوز میتوانید مشکل را حل کنید. فیوزهای خودرو بسته به وظیفهای که بر عهده دارند، آمپرهای متفاوتی دارند که هرکدام رنگ مشخصی دارد. برای اینکه بفهمید کدام فیوز چه تجهیزاتی را کنترل میکند، میتوانید به دفترچه راهنمای خودرو مراجعه کنید یا در اینترنت راهنمای جعبه فیوز خودروی خود را جستجو کنید.
برای تعویض فیوز سوخته ابتدا باید خودرو خاموش کرده و سوئیچ آن را در حالت بسته نگه دارید و محل جعبه فیوز را پیدا کنید که معمولاً یکی در محفظه کاپوت و دیگری در سمت چپ فرمان در پایین داشبورد قرار دارد. پسازاین، فیوز مربوط به قسمتی که از کار افتاده است را با استفاده از انبردست یا انبری که داخل جعبه فیوز تعبیه شده بیرون بکشید و نوار فلزی داخل آن را مشاهده کنید. اگر نوار ذوب شده و از هم جدا شده بود، فیوز سوخته است و باید آن را با نمونهای با همان آمپر جایگزین کنید.
نکات مهم هنگام عیب یابی جعبه فیوز خودرو تعویض فیوز سوخته
- هنگام تعویض فیوز هرگز از آمپر بالاتر استفاده نکنید زیرا این کار میتواند به تجهیزات برقی خودرو آسیب جدی وارد کند.
- هرگز از سیم برای برقرار گردن اتصال بین پایههای فیوز سوخته استفاده نکنید زیرا سیم نمیتواند مثل فیوز عمل کرده و در صورت افزایش جریان ارتباط مدار را قطع کند و درنتیجه به تجهیزات برقی خودرو آسیب وارد خواهد شد.