بلاگ

مزایا و معایب باد نیتروژن در لاستیک خودرو

مزایا و معایب باد نیتروژن در لاستیک خودرو

هنگام مراجعه به آپاراتی برای تنظیم باد لاستیک‌های خودروی خود احتمالاً عبارت باد نیتروژن را دیده‌اید؛ اما این نوع باد لاستیک چه مزیت‌هایی دارد؟ چرا از آن استفاده می‌شود؟ آیا باد نیتروژن واقعاً از باد معمولی بهتر است؟ در ادامه به همه این سؤالات پاسخ می‌دهیم.

باد نیتروژن چیست و چه تفاوت با باد معمولی دارد؟

لاستیک خودروها در حالت عادی با هوای فشرده معمولی پُر می‌شود که شامل ۷۸٪ نیتروژن، ۲۱٪ اکسیژن و ۱٪ گازهای دیگر است؛ اما باد نیتروژن که به‌جای باد معمولی استفاده می‌شود، تقریباً از ۹۵٪ تا ۹۹٪ نیتروژن تشکیل شده است و ترکیب اکسیژن و دیگر گازها در آن بسیار ناچیز است؛ بنابراین، تفاوت باد نیتروژن با باد معمولی، صرفاً در درصد بیشتر نیتروژن آن است.

مزایا و معایب باد نیتروژن در لاستیک خودرو

فواید و مزیت‌های باد نیتروژن

استفاده از باد نیتروژن برای پر کردن لاستیک‌های خودرو مزیت‌هایی به دنبال دارد و به همین دلیل، خیلی‌ها از این باد استفاده می‌کنند. در ادامه فواید باد نیتروژن در لاستیک خودرو را مرور خواهیم کرد:

پایداری بیشتر فشار باد

یکی از مهم‌ترین مزیت‌های باد نیتروژن، پایداری بیشتر باد در لاستیک است. این یعنی باد لاستیک‌ها دیرتر خالی می‌شود و کمتر نیاز به تنظیم باد خواهد بود. دلیل این موضوع، بزرگ‌تر بودن مولکول‌های نیتروژن از اکسیژن است که سرعت خروج آن‌ها را از تایر کاهش می‌دهد. این در حالی است که مولکول‌های اکسیژن در طول زمان از دیواره لاستیک عبور می‌کنند و این باعث کاهش فشار باد در طولانی‌مدت می‌شود.

کاهش اکسیداسیون لاستیک

گاز نیتروژن یک گاز بی‌اثر است که یعنی با مواد دیگر واکنش نمی‌دهد. این ویژگی از اکسیداسیون لاستیک جلوگیری می‌کند درصورتی‌که اکسیژن می‌تواند در طول زمان با لاستیک واکنش دهد و منجر به تخریب، ترک خوردن و کاهش طول عمر لاستیک شود. با استفاده از گاز نیتروژن، می‌توان اکسیداسیون را کاهش و عمر لاستیک را افزایش دهید.

مزایا و معایب باد نیتروژن در لاستیک خودرو

عملکرد بهتر در دمای پایین یا بالا

نیتروژن در دماهای سرد زمستان و گرمای تابستان، نسبت به اکسیژن پایدارتر است که این موضوع برای حفظ فشار مناسب تایرها در شرایط مختلف آب و هوایی بسیار مهم خواهد بود.

کاهش زنگ‌زدگی رینگ‌ها

رطوبت گاز نیتروژن به میزان قابل‌توجهی کمتر از هوای معمولی است. این در حالی است که هوای معمولی که اکسیژن بیشتری دارد، می‌تواند باعث خوردگی و زنگ‌زدگی رینگ‌ها شود. طبیعت خشک نیتروژن اما به کاهش این خطرات کمک می‌کند و طول عمر کلی تایر و رینگ را افزایش می‌دهد.

بهبود کیفیت سواری

ازآنجایی‌که افت فشار باد لاستیک‌ها در هنگام استفاده از باد نیتروژن کمتر است، عملکرد خودرو در مسافت‌های طولانی بهتر خواهد بود و همچنیند یاعث کاهش مصرف سوخت می‌شود.

مزایا و معایب باد نیتروژن در لاستیک خودرو

معایب باد نیتروژن

هرچند استفاده از باد نیتروژن مزیت‌هایی دارد که ذکر کردیم ولی معایبی را هم به دنبال خواهد داشت که در ادامه بیان می‌کنیم:

هزینه بیشتر

پر کردن لاستیک‌ها با گاز نیتروژن معمولاً گران‌تر از باد معمولی است و دلیل این موضوع، هزینه بیشتر تهیه، ذخیره و انتقال گاز نیتروژن است.

دسترسی محدود

یکی از مشکلات باد نیتروژن، دسترسی محدود آن نسبت به باد معمولی است. اگرچه امروزه خیلی از آپاراتی‌ها باد نیتروژن را ارائه می‌کنند ولی ممکن است به‌راحتی هوای معمولی در دسترس نباشد.

تأثیر مثبت ناچیز

هرچند باد نیتروژن از لحاظ پایداری فشار تایر و کاهش اکسیداسیون مزیت‌هایی دارد ولی تأثیر آن در خودروهای معمولی چندان زیاد نیست و در شرایط عادی رانندگی، تفاوت عملکرد لاستیک با باد نیتروژن و لاستیک با هوای معمولی ممکن است قابل‌توجه نباشد. درواقع مزایای باد نیتروژن در شرایط خاص یا برای خودروهایی که نیاز به کنترل دقیق فشار تایر دارند مانند خودروهای مسابقه‌ای، برجسته‌تر می‌شود.

چالش‌های نگهداری

نگهداری لاستیک‌هایی که با باد نیتروژن پر شده‌اند می‌تواند چالش‌هایی را به دنبال داشته باشد. به‌عنوان‌مثال، درحالی‌که باد معمولی همیشه و همه‌جا در دسترس است، یافتن نیتروژن در زمانی که نیاز به تنظیم باد لاستیک دارید، می‌تواند دشوار باشد. این موضوع می‌تواند در هنگام مسافرت یا در مواقع اضطراری ناخوشایند باشد. همچنین اگر باد نیتروژن در دسترس نباشد، برای تنظیم باد ممکن است لازم باشد باد نیتروژن تمام لاستیک‌ها را تخلیه کرده و آن را با هوای معمولی پر کنید.

ایمنی باد نیتروژن در تایر

پر کردن لاستیک‌ها با باد نیتروژن نه‌تنها خطرناک نیست بلکه می‌تواند ایمنی خودرو را هم افزایش دهد. نیتروژن برخلاف اکسیژن، گازی غیرقابل اشتعال است و درنتیجه خطر آتش‌سوزی خودرو را کاهش می‌دهد. علاوه بر این، گاز نیتروژن زودتر و سریع‌تر از اکسیژن گرمای خود را از دست می‌دهد و درنتیجه، احتمال ترکیدن لاستیک‌ها در هوای گرم تابستان کاهش پیدا خواهد کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *