بلاگ

علت خرابی شیشه بالابر و روش‌های تعمیر آن

علت خرابی شیشه بالابر و روش‌های تعمیر آن

یکی از امکانات رفاهی بسیار کاربردی و مفیدی که به خودروهای مدرن اضافه شد، شیشه‌های برقی بود. در خودروهای قدیمی بالا و پایین دادن پنجره‌ها به‌صورت دستی انجام می‌شد که کاری سخت و ناخوشایند بود اما خودروهای جدیدتر به شیشه‌های برقی مجهز شدند که کار راننده و سرنشینان را راحت کرده و فقط با قشردن یک دکمه، شیشه را بالا یا پایین می‌دهد. بااین‌وجود، شیشه بالابر خودرو ممکن است به هر دلیلی دچار مشکل شود و کار نکند که اصلاً اتفاق خوبی نخواهد بود. ازاین‌رو، قصد داریم در ادامه به دلایل کار نکردن شیشه بالابر خودرو و راه‌های حل آن بپردازیم.

علت خرابی شیشه بالابر و روش‌های تعمیر آن

علت خرابی شیشه بالابر

سوختن فیوز

اگر تمام شیشه‌های خودرو کار نمی‌کنند، به‌احتمال‌زیاد فیوز مربوط به شیشه بالابرها سوخته یا مشکل پیدا کرده است. در این صورت، درب جعبه فیوز را باز کنید، با استفاده از دفترچه راهنمای خودرو فیوز مربوط به شیشه بالابر را پیدا کنید و فیوز را تعویض کنید.

خرابی موتور شیشه بالابر

موتور یکی از قطعات اصلی شیشه بالابر است و نیروی لازم برای بالا و پایین بردن شیشه را تأمین می‌کند. موتور شیشه بالابر در داخل درب خودرو قرار دارد و به سیم‌کشی خودرو متصل می‌شود. اگر فقط یکی از شیشه‌ها کار نمی‌کند، مشکل می‌تواند به خاطر خرابی موتور باشد. یکی از نشانه‌های خرابی موتور حرکت کند شیشه در هنگام بالا رفتن است. برای رفع این مشکل، باید موتور را تعمیر یا در صورت لزوم تعویض کنید.

علت خرابی شیشه بالابر و روش‌های تعمیر آن

خرابی رگلاتور

یکی دیگر از قطعات در شیشه بالابر خودرو، رگلاتور است که از چرخ‌دنده تشکیل شده و به موتور متصل می‌شود. وقتی کلیه شیشه بالابر را می‌زنید، موتور فعال می‌شود و نیروی لازم برای رگلاتور را تأمین می‌کند تا شیشه را به بالا یا پایین حرکت دهد. اگر رگلاتور به دلیل فرسودگی خراب شده باشد، شیشه حرکت نخواهد کرد. برای حل این مشکل باید رگلاتور را تعویض کنید.

خرابی کلید شیشه بالابر

یکی دیگر از دلایل کار نکردن شیشه بالابر خودرو مربوط به خرابی کلید شیشه بالابر است که معمولاً روی درها نصب می‌شود اما در برخی خودروها هم روی کنسول مرکزی قرار دارد. این کلید به‌مرور زمان به دلیل استفاده مکرر ممکن است خراب شود و از کار بیفتد. در این صورت، پانل کلید شیشه بالابر را از جا درآورید و از متصل بودن فیش‌ها مطمئن شوید. همچنین هرگونه آلودگی و زنگ‌زدگی را تمیز کنید و اگر بازهم شیشه بالابر کار نکرد، کلید را عوض کنید.

مشکل در سیم‌کشی

برق موردنیاز موتور شیشه بالابر از طریق سیم تأمین می‌شود و ارتباط کلید شیشه بالابر با موتور هم از طریق سیم برقرار می‌شود و بنابراین، بروز مشکلی در این سیم‌کشی‌ها می‌تواند شیشه بالابر را از کار بیندازد. این مشکلی بیشتر در خودروهای قدیمی و به دلیل فرسودگی سیم‌ها ممکن است رخ دهد و تعمیر آن می‌تواند دشوار باشد ولی اگر توان این کار را دارید، رو دری را باز کنید و به بررسی سیم‌ها بپردازید. اگر سیم لخت، قطع‌شده یا ذوب‌شده‌ای دیدید، مشکل از سیم‌کشی است باید سیم‌های معیوب را تعویض کنید.

علت خرابی شیشه بالابر و روش‌های تعمیر آن

ضربه خوردن درب خودرو

اگر درهای خودرو در تصادف ضربه بخورد، ممکن است شیشه از حالت تراز خارج شود و به‌سختی بالا و پایین برود یا در حالت شدیدتر کلاً گیر کند و تکان نخورد. در این صورت، باید دری که ضربه خورده تعمیر شود تا شیشه بالابر بتواند عمل کند.

دلیل کندی حرکت شیشه بالابر

گاهی شیشه بالابر کار می‌کند ولی شیشه خیلی کند بالا می‌رود. این مشکل دو دلیل دارد. دلیل اول کثیفی ریل‌ها، پولی‌ها و نوارهای نگه‌دارنده شیشه است. این قطعات همچنین ممکن است به دلیل روغن‌کاری نشدن به‌موقع، خشک کار کنند. برای حل این مشکل، باید رو دری‌ها را باز کنید و مجموعه ریل‌ها را تمیز و روغن‌کاری کنید.

دلیل دوم کندی حرکت شیشه مشکل تغذیه برق است. ضعف تغذیه می‌تواند به دلیل ضعف اتصال بدنه خودرو باشد. این مشکل در خودروهایی که فاقد رله شیشه بالابر هستند مثل خانواده پراید بیشتر دیده می‌شود و با اضافه کردن رله می‌توان تا حد زیادی شرایط را بهتر کرد.

علت خرابی شیشه بالابر و روش‌های تعمیر آن

دلیل کار نکردن شیشه بالابر عقب

گاهی در خودرو شیشه بالابرهای جلو کار می‌کند اما شیشه‌های عقب کار نمی‌کنند. ساده‌ترین دلیل این مشکل می‌تواند قفل بودن شیشه‌های عقب باشد. در خودروها روی درب سمت راننده یا روی داشبورد دکمه‌ای برای قفل کردن شیشه‌های عقب وجود دارد و ممکن است به‌صورت اتفاقی این دکمه فعال شده باشد؛ بنابراین، درصورتی‌که شیشه بالابر پنجره‌های عقب کار نمی‌کند، ابتدا این دکمه را بررسی کنید. اگر این دکمه فعال نیست ولی بازهم دو شیشه عقب حرکت نمی‌کند، مشکل می‌تواند به دلیل خرابی خود دکمه قفل کن باشد. برای تست سلامت این دکمه باید کلید قفل کن را خارج کنید و پایه‌های ورودی و خروجی سوکت آن را با یک تکه سیم به هم متصل کنید. در این حالت باید صدای تیک‌تیک رله شنیده شود و چراغ کلیدهای شیشه بالابر عقب روشن شود.

author-avatar

درباره واحد تحقیق و توسعه پتروتکس

تیم پتروتکس مجموعه‌ای از متخصصان در حوزه‌های مختلف شامل تحریریه، تولید محتوا، کارشناسان فنی، شیمیدانان متخصص، مهندسان مکانیک و علاقه‌مندان به صنعت خودرو است که با هدف ارائه اطلاعات دقیق، کاربردی، و به‌روز فعالیت می‌کنند. تیم تحریریه ما با بهره‌گیری از دانش عمیق در زمینه مقالات فنی خودرو و سوخت، مقالاتی جذاب و علمی تهیه می‌کند که پاسخگوی نیاز مخاطبان است.کارشناسان فنی و مهندسان مکانیک پتروتکس، با تجربه و تخصص خود، اطلاعات ارزشمندی در مورد عملکرد خودروها، مکمل‌های بنزین، و محصولات پتروشیمی مورد کاربرد در خودرو ارائه می‌دهند. همچنین، حضور علاقه‌مندان به صنعت خودرو در تیم، به غنای محتوای ما کمک کرده و دیدگاهی عملی و کاربرمحور به آن می‌بخشد.ما در تیم پتروتکس معتقدیم که همکاری میان تخصص‌های مختلف و اشتراک‌گذاری دانش، بهترین خدمات را به مخاطبان عزیز ارائه می‌دهد و زمینه‌ساز آگاهی و پیشرفت بیشتر در صنعت خودرو و سوخت خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *