سیستم ترمز یکی از بخشهای حیاتی خودرو محسوب میشود و درصورتیکه ایرادی در یکی از قطعات این سیستم وجود داشته باشد رانندگی با خودرو بسیار خطرناک خواهد بود. یکی از مهمترین قطعات در سیستم ترمز خودرو، لنتها هستند که هنگتم فشردن پدال ترمز، به دیسکها یا کاسههای چرخ چسبیده و سرعت خودرو را کاهش میدهند. یکی از مشکلات متداول لنتهای ترمز، سوت کشیدن آنها است که میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. ازاینرو، در ادامه قصد داریم با دلایل سوت کشیدن لنتها و راههای برطرف کردن آن آشنا شویم.
دلیل سوت کشیدن لنت ترمز و راههای رفع آن
دلایل سوت کشیدن لنت ترمز
لنتهای ترمز خودرو به دلایل مختلفی ممکن است سوت بکشند البته باید به علائم خرابی لنت ترمز هم توجه داشت و که در ادامه دلیل سوت کشیدن لنت ترمز و راههای رفع آنرا بررسی خواهیم کرد:
تمام شدن لنت
اصلیترین دلیل سوت کشیدن لنت ترمز، تمام شدن آن است. ضخامت لنتهای ترمز پس از مدتی استفاده، بهمرور زمان کاهش پیدا میکند و درنهایت به اتمام میرسد. در این صورت، لنت ترمز هنگام تماس با دیسکها سوت میکشد. تمام شدن لنتها را حتماً باید جدی بگیرید زیرا نهتنها میتواند به دیسکها آسیب برساند بلکه با کاهش قدرت توقف خودرو، میتواند خطرآفرین هم باشد.
موارد سازنده لنت
نوع موادی که در ساخت لنت استفاده میشود میتواند باعث سوت کشیدن آن شود. بهعنوانمثال، وجود براده آهن در لنتها میتواند باعث سوت کشیده شود. همچنین استفاده از لنتهای بیکیفیت هم میتواند همین مشکل را به دنبال داشته باشد.
تاب داشتن دیسکها
دیسکهای ترمز ممکن است به دلیل داغ شدن در هنگام ترمز گیریهای مکرر، بهمرور زمان تاب پیدا کنند یا به شکلی ناهموار ساییده شوند. در این صورت، دیسکها ارتعاشاتی ایجاد خواهند کرد که میتواند منجر به سوت کشیدن شود.
زنگزدگی یا خوردگی دیسکها
دیسکهای ترمز خصوصاً در مناطق مرطوب ممکن است دچار زنگزدگی شوند. در این صورت، زمانی که لنت با دیسک زنگزده تماس پیدا کند میتواند باعث سوت کشیدن شود.
چسبیدن کالیپرها
کالیبرها وظیفه نگه داشتن و چسباندن لنتهای ترمز روی دیسکها را بر عهده دارند. این کالیپرها اما بهمرور زمان ممکن است دچار چسبندگی شوند که در این صورت، لنتها به شکلی ناهموار با دیسکها تماس پیدا خواهند کرد و این میتواند سوت کشیدن را به دنبال داشته باشد.
روانکاری نامناسب کالیپرها
کالیپرها برای اینکه بتوانند وظیفه خود را بهدرستی انجام دهند، به روانکاری نیاز دارند. روانکاری ناکافی با استفاده از روانکنندههای نامناسب میتواند سوت کشیدن لنتهای ترمز را به دنبال داشته باشد.
نصب نادرست لنتها
اگر لنت ترمز بهدرستی نصب یا تنظیم نشده باشد، ممکن است نتواند بهخوبی با دیسک تماس پیدا کند و درنتیجه هنگام ترمزگیری سوت بکشد. ترمز گرفتن در دستاندازهای شدید هم میتواند لنت ترمز را از جایش خارج کند.
نصب لنتهای نو
در برخی موارد، بعد از تعویض لنتهای ترمز، ممکن است صدای سوت کشیدن به گوش برسد که دلیل این موضوع، هماهنگ نبودن لنتهای جدید با دیسک ترمز است. این مشکل نگرانکننده نیست و پس از مدتی استفاده صدا قطع خواهد شد ولی اگر سوت کشیدن همچنان ادامهدار بود، حتماً دوباره به تعمیرکار مراجعه کنید.
راهحل رفع سوت کشیدن ترمز خودرو
هرکدام از مشکلاتی که در بالا ذکر کردیم، راهحلی دارد که میتواند صدای سوت ترمزها را از بین ببرد. در ادامه این راهحلها را مرور خواهیم کرد:
تعویض لنتها
زمانی که عمر مفید لنتها به پایان رسیده باشد، حتماً باید آنها را تعویض کنید. لنتهای ترمز بسته به نوع استفاده از خودرو، پس از هر 30 هزار کیلومتر پیمایش نیاز به بازدید دارند تا در صورت نیاز تعویض شوند.
استفاده از لنت باکیفیت
سعی کنید در خودروی خود از لنتهای باکیفیت استفاده کنید. این لنتها به دلیل برخورداری از ساختار و مواد بهتر، معمولاً سروصدای کمتری تولید میکنند.
روغنکاری قطعات کالیپرها
همانطور که توضیح دادیم، عدم روانکاری درست کالیپرهای ترمز میتواند باعث سوت کشیدن شود؛ بنابراین، بهطور منظم باید از روانکاری درست کالیپرها اطمینان حاصل کنید. همچنین کالیپرها باید بهدرستی تراز شوند تا فشار در دو طرف دیسک یکنواخت باشد. تنظیم نادرست کالیپرها میتوانند هنگام ترمز گیری باعث ایجاد سروصدا شود.
تعمیر یا تعویض دیسکها
اگر دیسکهای ترمز خودرو کمی تاب برداشته باشند، تراشیدن سطح آنها میتواند سطح دیسکها را دوباره صاف کند و ارتعاشاتی که منجر به سوت کشیدن ترمز میشود را از بین ببرد اما اگر تاب دیسکها زیاد باشد باید دیسکها تعویض شوند.
سنباده کشیدن لنتها
اگر لنتهای خودرو تمام نشدهاند ولی بااینحال سوت میکشند، میتواند به دلیل مواد بیکیفیت داخل ساختار لنتها باشد؛ بنابراین، در این صورت اگر قصد تعویض لنت را ندارید، میتوانید روی سطح لنتها را سمباده بکشید تا برادههای آهن داخل لنت از بین رفته و لنت دیگر سوت نکشد.